Harnup (Keçiboynuzu) Özü

UPEK Harnup (Keçiboynuzu) Özü - 250 ml

8680829001703
Akdeniz bölgesinde doğal olarak yetişen keçiboynuzu bitkisinin doğru türleri seçilerek meyvelerin vitamin, mineral ve diğer bileşenlerinin değişikliğe uğramaması için sırasıyla soğuk ekstraksiyon, pastörizasyon ve vakum altında düşük sıcaklıkta evaporasyon işlemi uygulanarak elde edilmiştir.
22,00 ₺ 'dan

UPEK Harnup (Keçiboynuzu) Özü - 500 ml

8680829001741
Akdeniz bölgesinde doğal olarak yetişen keçiboynuzu bitkisinin doğru türleri seçilerek meyvelerin vitamin, mineral ve diğer bileşenlerinin değişikliğe uğramaması için sırasıyla soğuk ekstraksiyon, pastörizasyon ve vakum altında düşük sıcaklıkta evaporasyon işlemi uygulanarak elde edilmiştir.
42,00 ₺ 'dan

UPEK Harnup (Keçiboynuzu) Özü - Tahinli 330 gr

8680829001727
Kendine has üretim metodu, çikolata rengi, Enfes tadı ve lezzeti ile Türkiye'nini 1 numarası.
22,00 ₺ 'dan

Beş Bin Yıllık Mucize  “Keçiboynuzu”

Keçiboynuzu/harnup (Ceratonia siliqua): Baklagiller familyasından doğal olarak Akdeniz ikliminde yetişen ve baklaları yenen, her daim yeşil ağaç ya da çalı türü. İngilizcesi “carob” ise de, genelde “St.Johns Bread”olarak bilinir. Almanca’sı da “johannisbrot” dur. Her iki lisanda da “Yakup Peygamber’in Ekmeği”anlamına gelir. Yakup Peygamber’in çölde ekmek yerine tükettiği bir meyvedir. Yaklaşık 5000 yıldan beri bilinmektedir. M.Ö. 79’da patlayan Vezüv yanardağının yok ettiği yerlerdeki yanmış bitki kalıntıları arasında keçiboynuzuna rastlanılmıştır.

  • ~%5 D-Pinitol içerir.
  • Gallik asit içerir.
  • Akciğer ödemini yok edici özelliği vardır.
  • Astım ve nefes darlığına karşı iyi gelir.
  • Balgam söktürücü özelliği vardır.
  • Cinsel gücü artırır.
  • Hareketli sperm sayısını artırır.
  • Kabızlığa karşı iyi gelir.
  • Kansızlığa  iyi gelir.
  • Soğuk alerjisi ve bağışıklık güçlendirici özelliği vardır.
  • Kolestrol içermez.
  • Kafein yoktur.
  • A, B ve E vitaminleriyle P (fosfor) içerir.
  • Vücuda yiyecekler aracılığıyla giren radyasyonu dışarı atar.
  • Yüksek oranda çinko içerir.

Genel Özellikler

  • Kolestrol içermez.
  • Kafein yoktur.
  • Süte oranla yaklaşık 3 kat kalsiyum içerir.
  • A, B ve E vitaminleriyle P (fosfor) içerir.
  • Vücuda yiyecekler aracılığıyla giren radyasyonu dışarı atar.
  • Yüksek oranda çinko içerir.

Keçiboynuzu/harnup (Ceratonia siliqua): Baklagiller familyasından doğal olarak Akdeniz ikliminde yetişen ve baklaları yenen, her daim yeşil ağaç ya da çalı türü. İngilizcesi “carob” ise de, genelde “St.Johns Bread”olarak bilinir. Almanca’sı da “johannisbrot” dur. Her iki lisanda da “Yakup Peygamber’in Ekmeği”anlamına gelir. Yakup Peygamber’in çölde ekmek yerine tükettiği bir meyvedir. Yaklaşık 5000 yıldan beri bilinmektedir. M.Ö. 79’da patlayan Vezüv yanardağının yok ettiği yerlerdeki yanmış bitki kalıntıları arasında keçiboynuzuna rastlanılmıştır.

Türkiye’de Harnup; Harup, Boynuz, Buynuz, Kutsal kitaplarda “Yaban Balı” isimleri ile adlandırılır.

Birkaç yüzyıl öncesine kadar şeker yerine veya yapılan tatlılarda ağırlıklı olarak harnup kullanılırdı. Günümüzdeki beyaz şeker üretiminin başlaması ile bu kültür ve bu sağlıklı beslenme yapısı yok olmuştur. Harnup ağacı ilk 15 yıl hiç meyve vermeyen bir ağaçtır. Yetişkin bir ağaç 1000 kiloya kadar meyve verebilmektedir.

Keçiboynuzu diğer adıyla harnup, yeryüzünün en eski bitkilerinden olup anavatanı olarak Güney Anadolu, Suriye, Kıbrıs, Yunanistan, İspanya, Fas, Tunus, Cezayir, Filistin ve Libya olup memleketimizde Antalya, Mersin, Silifke, Datça dolaylarında yaklaşık 1500 km’lik sahil şeridinde doğal olarak yetişmektedir.

Türkiye’de tıbbi bitki ihracatında en büyük payı Keçiboynuzu almaktadır.

İçeriği: Keçiboynuzunun ortalama %35’i düşük moleküler yapılı karbonhidratlardan oluşur. Gallik asit de vardır.  Yine yaklaşık %40’ı yüksek moleküler yapılı nişastadan oluşur. Yağ oranı ise oldukça düşük olup ancak %1’dir. Bu özelliğinden dolayı da migreni tetikleme olanağı yoktur. Düşük kalorilidir.

Ayrıca A, B, B2, B3 ve D vitaminleriyle kalsiyum, sodyum, potasyum ve fosfor yönünden son derece zengin olan keçiboynuzu, bu açıdan çocukların vücut ve zeka gelişimine büyük katkı sağlar.
Olgunlaşmadan yenirse bağırsakları yumuşatır, olgunken kabızlık yapar. Yabani olanların tohumlarına Kırat veya Karat adı verilir. (0,2 gram 1 karat)  Keçiboynuzunun çekirdek ağırlıkları birbirine çok yakın olduğu için eski çağlarda ağırlık ölçüsü olarak kullanılmış ve hassas ölçümü sayesinde mücevher tartımında kullanılmıştır. Bugün mücevher ağırlık birimi olan karat, adını keçiboynuzundan almıştır.

Tohumlarından zamk elde edilmekte ve yurt dışına ihraç edilmektedir. Kâğıt ve Mobilya sanayinde de kullanılmaktadır.

Gallik asit içeriyor!

Keçiboynuzunun içerdiği gallik asiti insan sağlığı üzerinde öylesine çok yönlü özellikleri olan bir maddedir ki; insan hayatında bu maddelerin önemi öğrenince mutfağından keçiboynuzunu ve pekmezini eksik etmek istemiyor. Gallik asit çok yönlü bir maddedir. Bu maddenin belirtilen bu özelliklerini artıran ve takviye eden, keçiboynuzunda bulunan promotor maddelerdir.

Gallik asitin özellikleri:

* Analgesic/ ağrı kesici

* Antiallergenic/ alerjiye karşı

* Antiasthmatic/ astıma karşı

* Antibacterial/ bakteri yok edici

* Antibronchitic/ bronşite karşı

* Anticancer / kansere karşı

* Antihepatotoxic/ karaciğeri toksinden arındırıcı

* Antioksidant/ serbest radikalleri yok edici

* Immunostimulant/ bağışıklık sistemini güçlendirici

* Antiviral/ mikroplara karşı* Antiseptic/ antiseptik

* Cancer-preventive/ kansere karşı koruyucu

* Antinitrosaminic/ nitrozamin yok edici

* Bronchodilator /bronş genişletici

* Antipolio/ çocuk felcine karşı