Nar özünün faydaları nelerdir?
Ülkemiz birçok meyvenin yetiştiği ve bu meyvelerin çeşitli şekillerde farklı tüketimlerinin yapıldığı ülkelerden bir tanesidir. Orta kuşakta yer alması ve farklı yükseltilerde bulunması hemen hemen her çeşit meyvenin ülkemizde yetişmesini sağlamaktadır. Ülkemizde yetişen ve oldukça faydalı meyveler arasında yer alan nar da çokça bulunan meyvelerdendir. Nardan üretilen nar özü de özellikle salata ve yemeklerin vazgeçilmez sosları arasında yer alır. Oldukça sevilen soslardan bir tanesi olan nar özü oldukça lezzetli ve faydalı soslardan bir tanesidir.
Nar, içindeki küçük çekirdekleri ile yüzlerce tanecikten meydana gelen gövdesi ile ekşimsi ve bazen de tatlı bir tada sahip ılıman iklimlere özgü bir meyve çeşidi. Nar içeriğindeki C vitamini, demir, potasyum, polyphenol ile bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Kolesterol ve şekeri dengeleyici özelliğine sahip nar, nar özünün yapımında kullanılan öz meyvedir. Mayhoş bir tadı olan nar özü balzamik sirkeye benzetilmektedir. Nar Özünün, bilinen birçok faydası vardır.
Nar özünün faydaları nelerdir?
Nar özü daha birçok sayılamayan faydası ile tüketiciler ve uzmanlar tarafından şifa deposu olarak nitelendirilmektedir.
Nar özünün besin değerleri
Nar özü, besin değerleri açısından içerdiği karbonhidrat ile öne çıkar. Bir çorba kaşığında 0.7 g karbonhidrat bulunan besin, bu yönü ile günlük değerin yaklaşık %25’ini oluşturur. Bir çorba kaşığında 0.1 g protein bulunduran nar özü, bu alanda da günlük ihtiyacın %2’sini karşılamaktadır. (Günlük 2000 kalorilik bir diyet için geçerli hesaplama miktarlarıdır.)
Nar özü kaç kalori?
Nar Özünün kalori değeri incelendiğinde, 100 gramında 300 kcal kalori bulunur. Ayrıca besinin 1 çorba kaşığı yani 10 gramlık miktarında ise 30 kalori bulunmaktadır.
Evde nar özü nasıl yapılır?
Nar özü, ortalama 20 kilo nardan uzun süre kullanılmak üzere hazırlanmaktadır. Narlar önce ayıklanır ve zarı içerisinde kalmayacak bir şekilde meyve sıkacağı yardımı ile suyu çıkarılır. Hazırlanan nar suyu çelik tencerede 3-3,5 saat gibi bir süre kaynatılır. Pekmez kıvamı elde edilir. Kaynama sırasında üzerinde oluşan köpükler, alınmalıdır. Soğutulduktan sonra şişelere doldurulur ve kullanmaya hazır hale gelir.
Nar özü yapımında püf noktalar
Öncelikle alınan narların, ekşi olmasına dikkat edilmeli. Narlar büyük ve iri taneli olmalıdır. 10 kg nardan 1 litre nar özü elde edilmektedir. Nar özü yapımında, pişirme aşamasında odun ateşi kullanılmalıdır. Odun ateşi mevcut değil ise ocakta kısık ateşte pişirme gerçekleştirilebilir.
Nar Ve Nar Özü Tüketimi Nasıl Yapılmalıdır?
Nar tüketilmesi oldukça yararlı bir meyvedir. Bu sebeple birçok farklı formda nar tüketimi gerçekleşmektedir. Nar tedavi edici meyveler arasında görülmektedir. Narın kök, gövde, dal, kabuk ve meyvesi tıbbi tedavi edici olarak kullanılır. Tedavi edici ilaç panzehir ve çeşitli karışımlardan ve merhemlerin yapımında nardan yararlanır.
Nar birçok sektörde kullanılabilen bir meyvedir. Böylece nar kullanımı sayesinde nar özü de üretilmekte özellikle salata ve yemeklerde kullanılabilmektedir.
Tatlı Nar midede çabuk çözülebilen bir meyvedir. Bu sebeple de sindirimi oldukça kolay olan bir meyvedir. Ancak fazla tüketildiğinde midede şişkinlik meydana getirir. Bu sebeple nar, nar özü ve nar suyu gibi ürünlerin tüketim oranına dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde vücuda yarardan çok zarar vereceği için kişilerde rahatsız edici durumlara neden olabilir.